Skip to the main content

Professional paper

Upotreba koncentrata proteina sirutke u mliječnoj hrani za dojenčad

Ljubica Tratnik ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev


Full text: croatian pdf 1.071 Kb

page 189-195

downloads: 746

cite


Abstract

Primjena ultrafiltracije u mljekarskoj industriji omogućila je dobivanje koncentrata proteina sirutke (KPS), te je njihova upotreba za pripremu mliječne hrane za dojenčad mnogo povoljnija od upotrebe demineralizirane sirutke. U tu svrhu najčešće se koriste KPS sa 60-80% proteina u suhoj tvari i sa oko 3% pepela u suhoj tvari. Za pripremu "tekuće" mliječne hrane za dojenčad, po uzoru na humano mlijeko, mogu zadovoljiti i KPS s manjom količinom proteina u suhoj tvari, dobiveni ultrafiltracijom slatke ili demineralizirane sirutke.

Keywords

mliječna hrana za dojenčad; koncentrat proteina sirutke

Hrčak ID:

96683

URI

https://hrcak.srce.hr/96683

Publication date:

2.7.1990.

Article data in other languages: english

Visits: 1.634 *