Veterinary Archives, Vol. 75 No. 1, 2005.
Original scientific paper
Aktivnost AST, ALT i GGT u klinički zdravih mliječnih krava u laktaciji i suhostaju.
Zvonko Stojević
; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jasna Piršljin
; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Suzana Milinković-Tur
; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Zdelar-Tuk
; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Blanka Beer Ljubić
; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
U radu je istražena aktivnost aspartat aminotransferaze (AST; EC 2.6.1.1), alanin aminotransferaze (ALT; EC 2.6.1.2) i gama-glutamiltransferaze (GGT; EC 2.3.2.2) u krvnoj plazmi 120 mliječnih krava holštajnske pasmine podijeljenih u četiri skupine prema proizvodnom razdoblju. Krave su držane u intenzivnom farmskom uzgoju, slobodno bez ispusta. Obrok se sastojao od sjenaže lucerke, silaže, sijena i koncentrata uz energetski i proteinski dodatak. Prvu skupinu činile su životinje od 10. do 45. dana laktacije, drugu od 46. do 90. dana, a treću od 91. dana laktacije do kraja proizvodnje mlijeka. Krave u suhostaju činile su četvrtu skupinu. Najviša aktivnost AST utvrđena je u prvom proizvodnom razdoblju, dok je aktivnost enzima u drugom i trećem razdo-blju bila značajno viša u odnosu na suhostaj. Aktivnost ALT pokazala je statistički značajan porast od 46. dana laktacije do suhostaja tako da je aktivnost u drugom i trećem razdoblju bila statistički značajno veća od one u suhostaju. Aktivnosti GGT izmjerene u prvoj fazi laktacije i suhostaju bile su statistički značajno veće od onih u drugom i trećem razdoblju. Rezultati istraživanja pokazali su značajan utjecaj proizvodnje mlijeka i suhostaja na aktivnost istraživanih enzima u krvnoj plazmi pa se na toj osnovi zaključuje o potrebi stalnog praćenja opisanih pokazatelja tijekom proizvodnje.
Keywords
AST; ALT; GGT; mliječne krave; krvna plazma; laktacija; suhostaj
Hrčak ID:
67059
URI
Publication date:
20.2.2005.
Visits: 3.933 *