Skip to the main content

Review article

Homojusijanska teologija Bazilija iz Ankire

Drago Tukara ; Catholic Faculty of Theology in Đakovo, J. J. Strossmayer University of Osijek, Đakovo, Croatia


Full text: croatian pdf 181 Kb

page 47-62

downloads: 509

cite


Abstract

Članak je podijeljen u dva dijela. U prvomu dijelu nalazi se osoba Bazilija iz Ankire. Želi se istaknuti njegova važnost na užoj, ali i na široj razini teoloških događanja u svega desetak godina četvrtoga stoljeća. Nedvojbeno je da je Bazilije iz Ankire po svojoj intelektualnoj i teološkoj izobrazbi bio aktivni pokretač teoloških impostacija i istovremeno bio inicirajuća kapsula za daljnja promišljanja na području trinitarne teologije. Njegova pokretljivost i snalažljivost u tadašnjim političkim i religioznim okolnostima bila je dovoljan znak njegovim prijateljima i neistomišljenicima kako treba djelovati da bi se postigao cilj. U teološkim promišljanjima četvrtoga stoljeća i sam je Bazilije bio izazvan od drugih; našao se u situaciji da svoje teološko promišljanje mora postaviti kao reakciju na postojeće teološke postavke, bilo da su već definirane ili su bile na putu definiranja. Tako bi se moglo reći da on u jednom trenutku djeluje iz pozadine, ali postaje i glavnim nositeljem ideja homojusijanske teologije i tako postaje jaka oporbena reakcija drugima.
U drugom dijelu autor stavlja naglasak na samu homojusijansku teologiju. Ova se teologija na neki način može nazvati „teologija srednjega puta“ koja po svojim izričajima ne spada u ortodoksnu teologiju niti u ekstremnu arijansku struju. Stoga je bilo potrebno izložiti osnovne teološke termine; njihovu sličnost i različitost. U članku dolaze do izražaja biblijski i izvanbiblijski argumenti u borbi definiranja odnosa Oca i Sina. Bazilije iz Ankire za svoju homojusijansku teologiju ipak više ističe one dokaze koji se nalaze u Svetomu pismu jer, shvaćajući ih u užem i doslovnom smislu, daju mu opravdane razloge za borbu protiv drugih. Autor članka iznosi stoga biblijske dokaze homojusijanske teologije.

Keywords

Bazilije iz Ankire; homojusijanska teologija; homoousios; homoiousios; anomoios; relacija Oca i Sina; rađanje; sinoda; Sirmium

Hrčak ID:

67249

URI

https://hrcak.srce.hr/67249

Publication date:

29.4.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 1.275 *