Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj izvora i razine dodanog dušika na unos hrane, sintezu mikrobnih bjelančevina i metabolizam dušika kod spolno zrelih junica hranjenih sijenom loše kvalitete.

Paul Sebastian Mlay ; Department of Physiology, Biochemistry, Pharmacology and Toxicology, Sokoine University of Agriculture, Morogoro, Tanzania
Apolinaria Pereka ; Department of Physiology, Biochemistry, Pharmacology and Toxicology, Sokoine University of Agriculture, Morogoro, Tanzania
Sakurani Baltazary ; Department of Physiology, Biochemistry, Pharmacology and Toxicology, Sokoine University of Agriculture, Morogoro, Tanzania
Torben Hvelplund ; Department of Animal Nutrition and Physiology, Danish Institute of Agricultural Sciences, Research Centre Foulum, Tjele, Denmark
Martin Riis Weisbjerg ; Department of Animal Nutrition and Physiology, Danish Institute of Agricultural Sciences, Research Centre Foulum, Tjele, Denmark
Jørgen Madsen ; Department of Animal Science and Animal Health, The Royal Veterinary and Agricultural University, Copenhagen, Denmark


Full text: english pdf 510 Kb

page 137-151

downloads: 549

cite


Abstract

Utjecaj dodanog dušika sijenu loše kvalitete na unos suhe tvari i probavljivost, ravnotežu dušika i mikrobne bjelančevine, istražen je u pet spolno zrelih junica. Junice su bile križanci boran (1/2) i frizijske pasmine (1/2), s učinjenim fistulama na buragu. Istraživanje je oblikovano kao 5x5 latinski kvadrat, s 5 različitih tretmana u 5 različitih vremenskih razdoblja. Trajanje pojedinog vremenskog razdoblja iznosilo je 28 dana. Prvih 14 dana svakog razdoblja iskorišteno je za pripremu junica, a zatim je slijedilo 7 dana istraživanja probavljivosti in vivo, te skupljanja ukupnog urina. Tretmani su se razlikovali prema hranidbi: samo sijenom loše kvaliete - kontrola, sijenom s niskom razinom dodane ureje (32 g/dan), sijenom s visokom razinom dodane ureje (64 g/dan), sijenom s niskom razinom dodane sojine sačme (210 g suhe tvari/dan) i sijenom s visokom razinom dodane sojine sačme (420 g suhe tvari/dan). Pri istoj razini dodavanja, ureja i sojina sačma imali su jednaki sadržaj dušika. Sijeno je davano ad libitum, a gubitak pri hranjenju iznosio je 10-15%. Voda za piće je ponuđena ad libitum u automatskim pojilicama s mjeračem protoka. Utvrđeno je da dodatak dušika dovodi do značajno povećanog unosa suhe tvari i OM te povećane probavljivosti. Također, značajno su poboljšani zadržavanje dušika i sinteza mikrobnih bjelančevina. Iako je sojina sačma, u odnosu na ureju, pokazala određene prednosti pri poboljšanju promatranih pokazatelje, cijena ovog dodatka će vjerojatno ograničiti njegovu širu primjenu u malim gospodarstvima Tanzanije. Zbog toga bi bilo bolje poduprijeti uporabu ureje, kao jeftinog izvora za dodavanje dušika stočnoj hrani, posebice kod niže i srednje produktivnih životinja uzgajanih u manjim sustavima za proizvodnju mlijeka u Tanzaniji.

Keywords

sijeno loše kvalitete; unos; dodatak dušika; mikrobne bjelančevine

Hrčak ID:

67458

URI

https://hrcak.srce.hr/67458

Publication date:

20.4.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 1.396 *