Skip to the main content

Professional paper

Vrt u Benediktinskom samostanu Sv. Marije na Mljetu

Marija Nodilo orcid id orcid.org/0009-0002-0394-5264 ; Polače


Full text: croatian pdf 974 Kb

page 153-159

downloads: 2.825

cite


Abstract

Godine 1151. dukljanski knez Desa daruje otok Mljet benediktincima pulsanskoga reda u isključivi posjed. Stoga oni u 12. stoljeću na oto­čiću Sv. Marije na Mljetu grade romanički samostan i crkvu Sv. Marije. U 15. i 16. stoljeću romanički samostan preuređen je i dograđen u novi, renesansni. Zgrada dobiva izgled renesansnog ljetnikovca, a samostan ima i renesansni vrt u klaustru. U 17. stoljeću zgrada se dodatno utvrđuje kulom i obrambenim zidom pa vrt ostaje zatvoren unutar zgrade.
U ovom radu nastoji se predočiti polazišta za obnovu i uređenje renesansnog vrta unutar zgrade samostana. Povijesna polazišta jasno pokazuju kako je pravokutan tlocrt vrta zapravo bio podijeljen u dva kvadrata, omeđen per­golom od vinove loze i posađen voćem. Nadgrobna ploča nađena u klaustru vrta zapravo je spomen na graditelje samostana, jer su oni zadržavali pravo na ukop u građevini. Zna se također da je krajem 14. st. u samostanu bila ka­rantena, pa je tako utvrđeno da je to prva karantena u Hrvatskoj. Tako dola­zimo do podatka kako su se fratri bavili ljekarništvom.
Cijeli otočić bio je u prošlosti maslinik, o čemu svjedoči stotinjak stabala maslina. S vremenom je postao lijepa šetnica za posjetitelje. Održavanjem ma­slinika i uređenjem šetnice dobivamo lijepi prostor za ugodne šetnje posjetitelja.

Keywords

benediktinski samostan; maslinik; prijedlog uređenja; uređenje otočića; vrt u klaustru

Hrčak ID:

67625

URI

https://hrcak.srce.hr/67625

Publication date:

30.4.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 3.989 *