Skip to the main content

Preliminary communication

PRIMJENA TOPLINSKIH JEDINICA U ODREĐIVANJU ROKOVA DOZRIJEVANJA JABUKE SORTE GOLDEN DELICIOUS

Dražen Kaučić ; Državni hidrometeorološki zavod Grič 3, 10000 Zagreb, Hrvatska
Nikola Pavičić ; Šumarski fakultet Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 3.218 Kb

page 69-73

downloads: 568

cite


Abstract

U radu je korištenjem maksimalnih i minimanih temperatura zraka, odnosno primjenom toplinskih jedinica određen rok dozrijevanja jabuke.
Berba jabuke sorte Golden delicious počinje kod prosječno 1892 akumulirane toplinske jedinice, dok broj dana od cvatnje do berbe u prosjeku traje 144 dana. Plodovi jabuke kod manje akumuliranih
toplinskih jedinica imaju manju količinu škroba. Česta pojava maksimalnih temperatura zraka jednakih 30,0°C ili viših od 30,0°C tijekom kolovoza utječe na brzu razgradnju škroba.

Keywords

toplinske jedinice; cvatnja; berba i dozrijevanje plodova

Hrčak ID:

67766

URI

https://hrcak.srce.hr/67766

Publication date:

17.12.1997.

Visits: 941 *