Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2084

Određivanje umjetnih sladila u osvježavajućim bezalkoholnim pićima i posebnim prehrambenim proizvodima metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti

Maja Serdar ; Environmental Health Service, Croatian National Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Zorka Knežević ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 113 Kb

page 169-172

downloads: 6.866

cite


Abstract

Ovaj rad predstavlja dvije metode za separaciju i određivanje umjetnih sladila aspartama, acesulfama K, natrijeva saharina i natrijeva ciklamata u osvježavajućim bezalkoholnim pićima i posebnim prehrambenim proizvodima tehnikom tekućinske kromatografi je visoke djelotvornosti (HPLC). Sva četiri analita topljiva su u vodenim otopinama i lako se mogu razdvojiti i odrediti tekućinskom kromatografi jom uz primjenu detektora s nizom dioda (DAD). Prva je metoda kromatografsko razdvajanje aspartama, acesulfama K i natrij saharina na C18 koloni izokratnim ispiranjem fosfatnog pufera i acetonitrila kao mobilne faze. Druga metoda omogućava određivanje natrijeva ciklamata na C18 koloni sa metanolom i vodom kao mobilnom fazom. Pod najpovoljnijim eksperimentalnim uvjetima obadvije metode pokazale su dobre analitičke karakteristike, kao što su linearnost, preciznost i analitički povrat. Navedene su metode primijenjene za analize realnih uzoraka osvježavajućih bezalkoholnih pića i hrane za posebne prehrambene potrebe.

Keywords

acesulfam K; aspartam; natrijev ciklamat; natrijev saharin; validacija

Hrčak ID:

69310

URI

https://hrcak.srce.hr/69310

Publication date:

17.6.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 8.903 *