Skip to the main content

Original scientific paper

RAZLIKOVANJE HRVATSKIH SORTI JEČMA SDS-POLIAKRILAMID ELEKTROFOREZOM U GRADIJENT GELU I ELEKTROFORETSKIM FOKUSIRANJEM HORDEINA EKSTRAHIRANIH IZ SUHOGA ZRNJA I ZELENOGA SLADA

Ivica Strelec orcid id orcid.org/0000-0003-3999-8499 ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology - Franje Kuhača 20, HR-31000 Osijek, Croatia
Elzabeta Has-Schön ; Department of Biology, Gajev trg 6, HR-31000 Osijek, Croatia
Ljubinka Vitale ; Ruđer Bošković Institute, Bijenička cesta 54, HR-10000 Zagreb


Full text: english pdf 218 Kb

page 23-27

downloads: 734

cite


Abstract

Ispitana je mogućnost primjene gel elektroforeze i izoelektričnoga fokusiranja hordeina za razlikovanje šest sorti ozimoga dvorednoga ječma (Angora, Sladoran, Rodnik, Rex, Martin, Barun). Hordeini ekstrahirani iz suhoga zrnja i zelenoga slada ječma razdvajani su pomoću SDS- poliakrilamid-gel elektroforeze u gradijentu od 8-18% T i pomoću izoelektričnoga fokusiranja u gradijentima pH 3,5-9,5 i pH 5,5-8,5. U svim pokusima elektroforetskoga razdvajanja ekstrakti proteina iz suhoga zrna davali su bolje rezultate od onih iz zelenoga slada. Sorte Angora, Sladoran i Martin mogle su se razlikovati međusobno i od drugih sorti po elektroforetskome profilu svojih hordeina dobivenih SDSPAGE u gradijent gelu (8-18% T), a sorte Angora, Sladoran, Martin i Rodnik pomoću IEF u pH gradijentu 5,5-8,5.

Keywords

razlikovanje sorti ječma; SDS-PAGE u gradijent gelu; hordeini; izoelektrično fokusiranje

Hrčak ID:

69540

URI

https://hrcak.srce.hr/69540

Publication date:

21.6.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 1.809 *