Agriculture, Vol. 17 No. 1, 2011.
Original scientific paper
RAZLIKOVANJE HRVATSKIH SORTI JEČMA SDS-POLIAKRILAMID ELEKTROFOREZOM U GRADIJENT GELU I ELEKTROFORETSKIM FOKUSIRANJEM HORDEINA EKSTRAHIRANIH IZ SUHOGA ZRNJA I ZELENOGA SLADA
Ivica Strelec
orcid.org/0000-0003-3999-8499
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology - Franje Kuhača 20, HR-31000 Osijek, Croatia
Elzabeta Has-Schön
; Department of Biology, Gajev trg 6, HR-31000 Osijek, Croatia
Ljubinka Vitale
; Ruđer Bošković Institute, Bijenička cesta 54, HR-10000 Zagreb
Abstract
Ispitana je mogućnost primjene gel elektroforeze i izoelektričnoga fokusiranja hordeina za razlikovanje šest sorti ozimoga dvorednoga ječma (Angora, Sladoran, Rodnik, Rex, Martin, Barun). Hordeini ekstrahirani iz suhoga zrnja i zelenoga slada ječma razdvajani su pomoću SDS- poliakrilamid-gel elektroforeze u gradijentu od 8-18% T i pomoću izoelektričnoga fokusiranja u gradijentima pH 3,5-9,5 i pH 5,5-8,5. U svim pokusima elektroforetskoga razdvajanja ekstrakti proteina iz suhoga zrna davali su bolje rezultate od onih iz zelenoga slada. Sorte Angora, Sladoran i Martin mogle su se razlikovati međusobno i od drugih sorti po elektroforetskome profilu svojih hordeina dobivenih SDSPAGE u gradijent gelu (8-18% T), a sorte Angora, Sladoran, Martin i Rodnik pomoću IEF u pH gradijentu 5,5-8,5.
Keywords
razlikovanje sorti ječma; SDS-PAGE u gradijent gelu; hordeini; izoelektrično fokusiranje
Hrčak ID:
69540
URI
Publication date:
21.6.2011.
Visits: 2.429 *