Skip to the main content

Original scientific paper

Uporaba financijskih izvedenih instrumenata u slovenskim ne-financijskim tvrtkama: Da li se financijskim rizikom već dobro upravlja?

Aleš Berk


Full text: english pdf 1.354 Kb

page 225-256

downloads: 1.753

cite


Abstract

Nedavnim istraživanjem o financijskom ponašanju slovenskih firmi uočilo se da je upravljanje rizikom jedno od njegovih najslabijih područja. Cilj ovoga članka je pružiti uvid u upravljanje financijskim rizicima, tj. i šire, u uporabu financijskih izvedenih instrumenata u najvećim slovenskim tvrtkama i pripadajućim praksama.
Rezultati su uspoređeni s istovrsnim značajkama američkih i njemačkih tvrtki (iako su mnogo veće) iznesenim u usporedivim istraživanjima. Te tvrtke pružaju određene benchmarkove za ocjenjivanje razvojnog jaza s obzirom da one posluju u naprednijim financijskim okruženjima pa se stoga od njih i očekuje da imaju puno profinjenije pristupe uporabi financijskih izvedenih instrumenata od slovenskih tvrtki.
Istraživanje ukazuje na puno manji opseg uporabe istih od strane slovenskih firmi. Postoji znatna praznina, naročito na području politika upravljanja rizicima (npr. dokumentacija, izvještavanje, rizik suprotnih strana, procjenjivanje itd.).

Keywords

Upravljanje korporativnim rizikom; financijski rizik; analiza istraživanja; odrednice rizika; tečajni rizik; kamatni rizik; riziko promijene cijene sirovine; korporativne financije; financijski izvedeni instrumenti

Hrčak ID:

6894

URI

https://hrcak.srce.hr/6894

Publication date:

22.12.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 2.950 *