Original scientific paper
UTJECAJ SMRZAVANJA NA IMPEDANCIJU KALIFORNIJSKE PASTRVE (Oncorhynchus mykiss)
Sanja Vidaček
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Tibor Janči
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Nives Marušić
orcid.org/0000-0002-4238-0254
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Tomislav Petrak
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Tatjana Vnučec
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Helga Medić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Abstract
Cilj rada bio je ispitati električke karakteristike fileta kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss) podvrgnute različitim uvjetima smrzavanja. Ispitivanje je obuhvaćalo mjerenje rezistencije (R) i reaktancije (X) u rasponu 1 Hz do 1MHz na 100 uzoraka te analizu izmjerenih vrijednosti pomoću metode glavnih komponenata. Rezultati metode glavnih komponenata pokazali su da se rezultati izmjera rezistencije odnosno reaktancije mogu ekstrahirati u 3 glavne komponente. Rezultati diskriminacijske analize pokazali su, da je korištenjem glavnih komponenata i fizikalno-kemijskih izmjera, moguće pravilno razlikovati 77% uzoraka. Utvrdilo se da je reaktancija pri srednjim i visokim frekvencijama osjetljiva na promjene u strukturi fileta pastrve koje nastaju uslijed različitih uvjeta smrzavanja.
Keywords
impedancija; reaktancija; smrzavanje; pastrva
Hrčak ID:
70682
URI
Publication date:
13.7.2011.
Visits: 1.857 *