Acta turistica, Vol. 22 No. 1, 2010.
Preliminary communication
KLJUČNI ASPEKTI USPJEHA U UPRAVLJANJU RAZVOJEM ENOFILSKOG TURIZMA U UVJETIMA SVJETSKE GOSPODARSKE KRIZE – SLUČAJ HRVATSKE
Oliver Kesar
; Faculty of Economics and Business University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Danijela Ferjanić
; Faculty of Economics and Business University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Enofilski (vinski) turizam od rastućeg je značaja za mnoge vinske regije širom svijeta, na¬ročito u Europi koja predstavlja globalno najposjećeniju turističku regiju. Enofilski turizam u širem smislu je prepoznat kao jedinstven turistički proizvod za posjetitelje koji traže autentičan višedimenzionalan do¬življaj, ali isto tako predstavlja inovativnu poslovnu mogućnost malim proizvođačima vina koji žele proši¬riti proizvodnju i doći u kontakt s međunarodnom potražnjom. Glavni cilj ovog rada je potaknuti raspravu o enofilskom turizmu kao mogućnosti za održiv ruralni razvoj u cilju postizanja dodatnih ekonomskih koristi za male ruralne društvene zajednice. Korištena je metoda analize slučaja za analizu postojećeg stanja i bu¬dućeg razvoja enofilskog turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske koji ne ostvaruje koristi od masovnog turizma. Rezultati istraživanja pokazuju da ta regija ima izvrsne uvjete za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina, ali oskudijeva u turističkoj infrastrukturi, suradnji između interesnih skupina (dionika), ali i u znanju o razvoju turizma, što umanjuje mogućnost intenzivnijeg razvoja. Zbog tih razloga i zbog sveprisutne gospo¬darske krize, autori predlažu nekoliko ključnih preporuka među kojima se kao najvažnija ističe implemen¬tacija modela klastera u cilju okupljanja svih interesnih skupina uključenih u stvaranje enofilskog turistič¬kog proizvoda.
Keywords
enofilski turizam; malo i srednje poduzetništvo; klasteri; Hrvatska; kriza
Hrčak ID:
70767
URI
Publication date:
1.6.2010.
Visits: 4.143 *