Veterinary Archives, Vol. 81 No. 4, 2011.
Original scientific paper
Učinak dobi odbijanja od sise na klaonička i fizikalnokemijska svojstva kunićjega mesa.
Boycho L. Bivolarski
; Department of Pharmacology, Animal Physiology and Physiological Chemistry, Faculty of Veterinary Medicine, Stara Zagora, Bulgaria
Ekaterina G. Vachkova
; Department of Pharmacology, Animal Physiology and Physiological Chemistry, Faculty of Veterinary Medicine, Stara Zagora, Bulgaria
Stefan S. Ribarski
; Department of Morphology, Physiology and Animal Nutrition. Faculty of Agriculture Trakia University, Stara Zagora, Bulgaria
Abstract
Istražen je učinak dobi odbijanja od sise kunića na klaonička i fizikalnokemijska svojstva njihova mesa. Šesnaest novozelandskih bijelih kunića (Oryctolagus cuniculus) bilo je podijeljeno na dvije skupine: skupinu A (n = 8) - odbijenu u dobi od 21 dan (rano odbijanje) i skupinu В (n = 8) - odbijenu u dobi od 35 dana (normalno odbijanje). Kunići su bili hranjeni dvjema kategorijama peletirane hrane: za odbijene kuniće do dobi od 50 dana te za tovljene kuniće starije od 50 dana. Ustanovljeno je da rano odbijanje dovodi do statistički značajno manje tjelesne mase, manje mase obrađenog mesa i manjeg postotka obrađivanja u usporedbi s normalno odbijenim kunićima. Vrijednosti pH mesa 24 sata nakon klanja i suhe tvari najdužeg leđnog mišića bile su značajno manje u skupini A. Istodobno je statistički značajno veći kapacitet zadržavanja vode i veći sadržaj vode bio ustanovljen u mesu rano odbijenih kunića u odnosu na normalno odbijene. Sadržaj bjelančevina i masti u m. longissimus dorsi i m. semimembranosus (SM) u kunića skupine A bio je u negativnoj i značajno većoj korelaciji sa sadržajem vode i pozitivnoj sa suhom tvari. Sadržaj vode u skupini B također je bio u značajno većoj i negativnoj korelaciji sa sadržajem bjelančevina. Sadržaj masti i pepela u mesu semimembranoznog mišića bio je u pozitivnom statistički značajnom odnosu u obje pokusne skupine. Rezultati istraživanja pokazuju da dob odbijanja od sise utječe na klaoničku obradu i fizikalnokemijska svojstva kunićjeg mesa.
Keywords
rano odbijeni kunići; tjelesna masa; postotak obradbe; fizikalnokemijska svojstva mesa
Hrčak ID:
70940
URI
Publication date:
20.7.2011.
Visits: 2.139 *