Review article
Analitičke metode u identifikaciji vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda
Peter Zachar
Michal Šoltés
Radovan Kasarda
Jaroslav Novotný
Miroslava Novikmecová
Dana Marcinčáková
; The University of Veterinary Medicine and Pharmacy, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovak Republic
Abstract
Svrha ovog rada bila je prikazati važnost provjere autentičnosti mlijeka i mliječnih proizvoda, s posebnim naglaskom na primjenu analitičkih metoda za otkrivanje patvorenja. Nedopušteno dodavanje
jeftinijih vrsta mlijeka tijekom tehnološkog procesa proizvodnje postala je ustaljena praksa koja može prouzročiti probleme u smislu netolerancije ili alergija, vjerskih, etičkih i kulturoloških prigovora te propisanih zahtjeva kakvoće. U radu su prikazane i raspravljene različite metode identifikacije vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda, poput elektroforetskih, kromatografskih, PCR i imunoloških tehnika.
Keywords
analitičke metode; vrste mlijeka; sir
Hrčak ID:
71461
URI
Publication date:
7.9.2011.
Visits: 12.955 *