Original scientific paper
Fermentirano vlažno zrno kukuruza kao dodatak sjenaži lucerne djeluje superiorno na probavljivost suhe tvari obroka u odnosu na suho zrno kukuruza
Marina Vranić
orcid.org/0000-0001-6280-0116
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Department of Arable Crops, Forages and Grasses, Grassland Research Centre, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Mladen Knežević
Goran Perčulija
Krešimir Bošnjak
Josip Leto
Hrvoje Kutnjak
Martina Horg
Abstract
Cilj istraživanja bio je utvrditi je li vlažno zrno kukuruza (HMM) kao dodatak sjenaži lucerne (AH) superiorno u odnosu na suho zrno kukuruza (LMM) obzirom na konzumaciju hrane i vode, te probavljivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Lucerna (Medicago sativa L.) je košena u fenološkoj fazi početka cvatnje i silirana u bale ovijene plastičnom folijom. Prosječan udio suhe tvari (ST) i sirovih proteina (SP) u AH bio je 534,7 g kg-1 svježeg uzorka i 141 g kg-1 DM, respektivno. Prosječan udio ST u HMM i LMM bio je 795,9 i 915,1 g kg-1 svježeg uzorka, respektivno, a prosječan udio SP (g kg-1 DM) bio je 116,8 i 106, respektivno. Istraživano je ukupno 5 hranidbenih tretmana uključujući hranidbu samo s AH, te AH s dodatkom HMM ili LMM u količini od 5 ili 10 g d-1 kg-1 tjelesne mase kastrata. Veća probavljiost ST obroka (P<0,05) je utvrđena kod dodatka HMM sjenaži lucerne (5 ili 10 g d-1kg-1 tjelesne mase) u usporedbi s dodatkom LMM (5 ili 10 g d-1kg-1 tjelesne mase). Veća konzumacija svježeg obroka (P<0,05), ST obroka (P<0,05) i vode je utvrđena kod dodatka LMM u usporedbi s dodatkom HMM. Zaključeno je da HMM kao dodatak AH djeluje superiorno na probavljivost ST obroka u odnosu na LMM, a dodatak LMM ima prednosti u konzumaciji obroka odnosu na HMM.
Keywords
sjenaža lucerne; vlažno zrno kukuruza; suho zrno kukuruza; konzumacija; probavljivost
Hrčak ID:
71493
URI
Publication date:
7.9.2011.
Visits: 2.504 *