Short communication, Note
https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2109
Procjena unosa bakra umjerenom konzumacijom vina
Blanka Tariba
orcid.org/0000-0001-5908-506X
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Zorana Kljaković-Gašpić
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Alica Pizent
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Abstract
Kako bi se procijenila razina izloženosti bakru prilikom konzumacije vina te utvrdili mogući zdravstveni rizici za umjerene potrošače vina, skupljeni su i ispitani uzorci vina iz različitih vinogradarskih područja Hrvatske. Koncentracije Cu bile su u rasponu od 76 μg L-1 do 292 μg L-1 (medijan 180 μg L-1) u komercijalnim vinima te od 115 μg L-1 do 7.600 μg L-1 (medijan 258 μg L-1) u vinima domaće proizvodnje
(P>0,05). U tri ispitana vina domaće proizvodnje koncentracija Cu bila je iznad najviše dopuštene od 1000 μg L-1. Međutim, izračunani dnevni unos Cu u slučaju konzumacije ispitanih vina (u rasponu od
0,02 mg d-1 do 1,52 mg d-1) ne prelazi gornju granicu tolerancije unosa od 5 mg d-1 te nije zdravstveni rizik umjerenim potrošačima vina.
Keywords
dnevni unos; Hrvatska; procjena rizika; vino
Hrčak ID:
71768
URI
Publication date:
23.9.2011.
Visits: 2.793 *