Skip to the main content

Original scientific paper

Kvaliteta voluminozne krme na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj: Monitoring kvalitete kukuruzne silaže tijekom dvije sezone zimske hranidbe muznih krava

Marina Vranić ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Mladen Knežević
Josip Leto
Goran Perčulija
Krešimir Bošnjak
Hrvoje Kutnjak
Luna Maslov


Full text: croatian pdf 352 Kb

page 269-282

downloads: 2.096

cite


Abstract

U okviru primijenjeno-istraživačkog projekta: «Uspostava sustava analize krme NIR spektroskopijom» praćena je kvaliteta travne silaže, kukuruzne silaže i sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) u RH tijekom šest mjeseci hranidbe u svakoj od dvije godine istraživanja (od studenog 2003. do svibnja 2004. i od studenog 2004. do svibnja 2005.). U istraživanje je bilo uključeno 18 OPG, većih proizvođača mlijeka iz 5 županija. Svrha ovog istraživanja bila je pratiti kvalitetu kukuruzne silaže tijekom druge godine istraživanja i usporediti kvalitetu kukuruzne silaže između prve i druge godine istraživanja. Uzorci kukuruzne silaže analizirani su jedanput mjesečno NIRS aparatom (Foss, Model 6500), a na temelju rezultata analize savjetnici Hrvatskog Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS) davali su preporuku za hranidbu muznih krava za naredni mjesec. Utvrđivani su sljedeći parametri kvalitete: suha tvar (ST), korigirana suha tvar (KST), organska tvar (OT), sirovi proteini (SP), neutralna detergent vlakna (NDF), metabolička energija (ME), kiselost (pH), fermentirajuća metabolička energija u ME (FME/ME), škrob i probavljivost organske tvari u suhoj tvari (D-vrijednost). Prosječni rezultati analiza ispitivanih silaža pokazuju poželjan sadržaj KST (352,99 g kg-1), visok sadržaj škroba (339,86 g kg-1ST) i NDF (422,65 g kg-1ST). Silaža je u prosjeku bila stabilna (pH= 3,65), uobičajenog sadržaja FME/ME (79%) i vrlo dobre probavljivosti (D-vrijednost 71,1%), ali vrlo niskog sadržaja proteina (58,96 g kg-1ST). Statistički značajne razlike između pojedinih OPG dobivene su za sadržaj KST (P<0,05), D-vrijednosti (P<0,05), NDF (P<0,05), pH (P<0,05), škroba (P<0,05), ME (P<0,05) i OT (P<0,05). Usporedbom prosječnih rezultata kvalitete uzoraka kukuruzne silaže u dvije godine istraživanja utvrđeno je, da su uzorci kukuruzne silaže druge godine istraživanja imali statistički značajno niži sadržaj KST, SP i FME/ME (P<0,01).

Keywords

kukuruzna silaža; NIRS analiza; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

Hrčak ID:

492

URI

https://hrcak.srce.hr/492

Publication date:

6.10.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 3.664 *