Review article
ZAMJENA RIBLJEG BRAŠNA, KAO DOMINANTNOG IZVORA PROTEINA U AKVAKULTURI, ALTERNATIVNIM HRANIDBENIM KOMPONENTAMA
Daniel Matulić
orcid.org/0000-0002-2724-8407
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Ivica Aničić
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Darko Grbeša
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Mislav Boban
; MILS d.d. Komulovića put 4, 21000 Split
Abstract
Redukcija i moguća eliminacija ribljeg brašna i ribljeg ulja iz hranidbe akvakulturnih vrsta jedan je od prioriteta u akvakulturi, te područje od velikog interesa i istraživanja. Zbog rastuće potrebe za ribom, u pogledu ljudske prehrane te visokog udjela ribljeg brašna u hranidbi akvakulturnih vrsta, globalni trend pretjeranog izlova ribe je postao ozbiljan problem. Kako uzgoj riba u svijetu neprestano raste, nužno je pronaći dobar i ekonomičan alternativni izvor proteina u hranidbi akvakulturnih vrsta. Riblje brašno je još uvijek esencijalna komponenta u hranidbi karnivornih riba pa je u budućnosti upitna njegova dovoljna količina za potrebe uzgoja. Zamjena ribljeg brašna dovesti će do komercijalizacije alternativnih komponenti hrane, što će za posljedicu izazvati manju eksploatiranost morskih resursa od strane proizvođača i uzgajivača riba širom svijeta. U radu se daje pregled znanstvenih istraživanja alternativnih hranidbenih komponenti koje se koriste kao zamjene ribljeg brašna u hranidbi raznih vrsta riba i ostalih akvakulturnih organizama.
Keywords
riblje brašno; redukcija; akvakultura; hranidba; alternative
Hrčak ID:
74246
URI
Publication date:
28.10.2011.
Visits: 3.252 *