Skip to the main content

Review article

ZAMJENA RIBLJEG BRAŠNA, KAO DOMINANTNOG IZVORA PROTEINA U AKVAKULTURI, ALTERNATIVNIM HRANIDBENIM KOMPONENTAMA

Daniel Matulić orcid id orcid.org/0000-0002-2724-8407 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Ivica Aničić ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Darko Grbeša ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Mislav Boban ; MILS d.d. Komulovića put 4, 21000 Split


Full text: croatian pdf 172 Kb

page 101-126

downloads: 1.364

cite


Abstract

Redukcija i moguća eliminacija ribljeg brašna i ribljeg ulja iz hranidbe akvakulturnih vrsta jedan je od prioriteta u akvakulturi, te područje od velikog interesa i istraživanja. Zbog rastuće potrebe za ribom, u pogledu ljudske prehrane te visokog udjela ribljeg brašna u hranidbi akvakulturnih vrsta, globalni trend pretjeranog izlova ribe je postao ozbiljan problem. Kako uzgoj riba u svijetu neprestano raste, nužno je pronaći dobar i ekonomičan alternativni izvor proteina u hranidbi akvakulturnih vrsta. Riblje brašno je još uvijek esencijalna komponenta u hranidbi karnivornih riba pa je u budućnosti upitna njegova dovoljna količina za potrebe uzgoja. Zamjena ribljeg brašna dovesti će do komercijalizacije alternativnih komponenti hrane, što će za posljedicu izazvati manju eksploatiranost morskih resursa od strane proizvođača i uzgajivača riba širom svijeta. U radu se daje pregled znanstvenih istraživanja alternativnih hranidbenih komponenti koje se koriste kao zamjene ribljeg brašna u hranidbi raznih vrsta riba i ostalih akvakulturnih organizama.

Keywords

riblje brašno; redukcija; akvakultura; hranidba; alternative

Hrčak ID:

74246

URI

https://hrcak.srce.hr/74246

Publication date:

28.10.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.721 *