Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.5552/drind.2011.1109

Promjena koeficijenta upijanja vode smrekovine (Picea abies (L.) Karst.) zbog njezine termičke modifikacije

Alexander Pfriem orcid id orcid.org/0000-0001-6999-6182 ; Faculty of Wood Science and Technology, Eberswalde University for Sustainable Development - University of Applied Sciences, Eberswalde, Germany


Full text: english pdf 902 Kb

page 311-313

downloads: 1.427

cite


Abstract

Cilj istraživanja bio je procijeniti utjecaj termičke modifikacije smrekovine (Picea abies (L.) Karst.) na svojstvo upijanja vode. Bilježenjem količine vode što ju upiju drvni uzorci nakon njihova djelomičnog uranjanja može se, prema normi EN ISO 15148:2002, odrediti koeficijent upijanja vode. Termičkom modifikacijom drva mijenja se svojstvo upijanja vode u ovisnosti o površini presjeka drva. U radijalnome i tangencijalnom smjeru upijanje vode se smanjuje u modificiranog drva. Suprotno tomu, u uzdužnom se smjeru upijanje vode povećava.

Keywords

anizotropnost; termička modifikacija; koeficijent upijanja vode

Hrčak ID:

75158

URI

https://hrcak.srce.hr/75158

Publication date:

22.12.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.565 *