Agriculture, Vol. 17 No. 2, 2011.
Original scientific paper
SADRŽAJ KARNOZINA I OKSIDATIVNA STABILNOST MIŠIĆA MUŠKIH I ŽENSKIH BROJLERSKIH PILIĆA
Gordana Kralik
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Helga Medić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Nives Marušić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zlata Kralik
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Manuela Grčević
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Karnozin je dipeptid koji ima antioksidativno djelovanje u mišićima pilića. U posljednje vrijeme pripisuje mu se antiageing effect, što je posebno značajno u održavanju zdravlja i vitalnosti ljudi. U radu se istražuje koncentracija karnozina u prsnim mišićima i mišićima zabataka Cobb 500 brojlerskih pilića. Istraživanje je provedeno na 20 muških i ženskih brojlera tovljenih 42 dana na konvencionalan način. Na svježim mišićima prsa i zabataka izmjerene su koncentracije karnozina, kao i TBARS vrijednosti prema spolu pilića. Sadržaj karnozina u mišićnome tkivu prsa bio je neznatno veći kod ženskih nego kod muških pilića (1079,85 : 1012,66 μg/g tkiva; P>0,05). Veće vrijednosti karnozina utvrđene su, također, i u mišićnome tkivu zabataka kod ženskih u odnosu na muške piliće (464,69 : 404,97 μg/g tkiva; P>0,05). Kod oba spola primijećeno je veće odlaganje karnozina u prsnom mišićnom tkivu, u odnosu na tkivo zabataka. Produkti oksidacije lipida, mjereni kao TBARS vrijednosti (mg MDA/kg tkiva), nisu se statistički razlikovali niti prema vrsti mišića, niti prema spolu (P>0,05). Istraživanja je potrebno nastaviti u pravcu kontrole produkata oksidacije tijekom čuvanja mesa pod određenim kondicijama.
Keywords
karnozin; mišići brojlera; spol; TBARS
Hrčak ID:
75834
URI
Publication date:
20.12.2011.
Visits: 1.917 *