Skip to the main content

Review article

Pregled potencijalnih primjena, koristi i rizika od nanosenzora i nanotehnologija u hrani

Davor ILEŠ ; Croatian Food Agency, Osijek, Croatia
Goran MARTINOVIĆ ; Faculty of Electrical Engineering Josip Juraj Stossmayer, University of Osijek, Osijek, Croatia
Dražan KOZAK ; Faculty of Mechanical Engineering Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Slavonski Brod, Croatia


Full text: english pdf 842 Kb

page 127-136

downloads: 3.925

cite


Abstract

Upotreba nanotehnologije u području hrane sa svojim mogućim raznovrsnim
primjenama ima mogućnost da uvelike promijeni ne samo dosadašnji način
proizvodnje i pakiranja već transporiranja i čuvanja hrane. Upotrebom
nanotehnologija u hrani povećava se sigurnost hrane, omogućuje kvalitetnija
dostava novih funkcionalnih sastojaka pomoću hrane, te produljuje vijek trajanja
proizvoda. Pod pojmom nanotehnologije u hrani podrazumijeva se primjena
nanotehnologija u proizvodnji pakovina za hranu i primjena nanotehnologija
izravno na prehrambene proizvode. U proizvodnji nanopakovina upotrebljavaju
se nanosenzori za detekciju patogena i kontaminanata, nanosenzori za sljedivost
i kontrolu proizvoda, nanočestice za poboljšavanje mehaničkih svojstava i
biorazgradivosti pakovine, te nanočestice antibakterijskih svojstava. Dostava
novih sastojaka u hranu obavlja se pomoću koloida, liposoma, nanoemulzija
ili nanolaminata čime prehrambeni proizvod postaje zdravstveni preparat ili
lijek. Povećanje istraživanja primjene nanohrane nose sa sobom i moguće
opasnosti od uzimanja nanohrane po zdravlje potrošača, te će se morati donijeti
znanstveno utemeljeni propisi koji će definirati upotrebu nanotehnologija u
hrani.

Keywords

Fuzija informacija; Nanohrana; Nanopakovine; Sigurnost

Hrčak ID:

76183

URI

https://hrcak.srce.hr/76183

Publication date:

30.4.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 5.553 *