Skip to the main content

Professional paper

Sir ementalac

Srečko Šabec ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Full text: croatian pdf 686 Kb

page 221-226

downloads: 822

cite


Abstract

Tko još nije čuo za taj sir? Nazivaju ga kraljem sireva. Po svojoj veličini, po svom izvanredno finom okusu i još nekim drugim odlikama zaista taj naziv i zaslužuje. Potječe iz švicarske, a ime je dobio po dolini rijeke Emme u kantonu Bernu. Ementalac se izrađuje u hljebovima, koji su to bolji, što su veći. Najmanja težina hljebova, koju potražuje svjetsko tržište, iznosi 60 kg. Najlakše se pak plasiraju sirevi od 80 do 100 kg. Izvana je žute boje, pobočna strana mu je nešto ispupčena, a gornja i donja ploha su malo izdignute. Previsoki sirevi nisu poželjni i imaju preguste rupice (šupljike).

Keywords

sir; ementalac

Hrčak ID:

76224

URI

https://hrcak.srce.hr/76224

Publication date:

1.10.1953.

Visits: 1.263 *