Skip to the main content

Review article

Oralni alergijski sindrom

Željka Roje ; KBC Split
Goran Račić ; KBC Split


Full text: croatian pdf 532 Kb

page 251-256

downloads: 1.674

cite


Abstract

Oralni alergijski sindrom definiran je kao zaseban entitet 1987. godine. Dio je tzv. pollen-food sindroma koji se javlja u bolesnika sa sezonskim alergijskim rinitisom. Nastaje zbog križne reaktivnosti između antigena peluda i proteina iz svježeg voća, povrća i začina. Kako su antigeni odgovorni za patogenezu oralnog alergijskog sindroma mahom termolabilni i podliježu razgradnji probavnim enzimima, u kliničkoj slici prevladavaju simptomi gornjeg dijela probavnog trakta (usna šupljina i ždrijelo). To su osjećaj svrbeža, bockanja i pečenja usana, usne šupljine i ždrijela, otok usana, sluznice jezika, mekog nepca i orofarinksa koji se javljaju neposredno nakon konzumiranja inkriminiranog voća i povrća. Sistemske reakcije vrlo su rijetke. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze o sezonskom alergijskom rinitisu i tipičnim simptomima koji se javljaju nakon jedenja određenih namirnica biljnog podrijetla. Prevencija i liječenje provode se izbjegavanjem određenog voća i povrća u prehrani i/ili njihovom termičkom obradom i antihistaminicima. Uloga specifične imunoterapije inhalacijskim alergenima dvojbena je.

Keywords

hiperreaktivnost na hranu; alergijski rinitis; profilin; imunoterapija

Hrčak ID:

81147

URI

https://hrcak.srce.hr/81147

Publication date:

19.12.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 3.097 *