Medicus, Vol. 20 No. 2_Alergije, 2011.
Review article
Oralni alergijski sindrom
Željka Roje
; KBC Split
Goran Račić
; KBC Split
Abstract
Oralni alergijski sindrom definiran je kao zaseban entitet 1987. godine. Dio je tzv. pollen-food sindroma koji se javlja u bolesnika sa sezonskim alergijskim rinitisom. Nastaje zbog križne reaktivnosti između antigena peluda i proteina iz svježeg voća, povrća i začina. Kako su antigeni odgovorni za patogenezu oralnog alergijskog sindroma mahom termolabilni i podliježu razgradnji probavnim enzimima, u kliničkoj slici prevladavaju simptomi gornjeg dijela probavnog trakta (usna šupljina i ždrijelo). To su osjećaj svrbeža, bockanja i pečenja usana, usne šupljine i ždrijela, otok usana, sluznice jezika, mekog nepca i orofarinksa koji se javljaju neposredno nakon konzumiranja inkriminiranog voća i povrća. Sistemske reakcije vrlo su rijetke. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze o sezonskom alergijskom rinitisu i tipičnim simptomima koji se javljaju nakon jedenja određenih namirnica biljnog podrijetla. Prevencija i liječenje provode se izbjegavanjem određenog voća i povrća u prehrani i/ili njihovom termičkom obradom i antihistaminicima. Uloga specifične imunoterapije inhalacijskim alergenima dvojbena je.
Keywords
hiperreaktivnost na hranu; alergijski rinitis; profilin; imunoterapija
Hrčak ID:
81147
URI
Publication date:
19.12.2011.
Visits: 3.097 *