Skip to the main content

Review article

OBOGAĆIVANJE PERADARSKIH PROIZVODA FUNKCIONALNIM SASTOJCIMA

Gordana Kralik ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Zlata Kralik ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Manuela Grčević ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Zoran Škrtić ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 137 Kb

page 52-59

downloads: 541

cite


Abstract

Primarna je uloga hrane osiguravanje hranjivih tvari dovoljnih za podmirivanje nutritivnih potreba. Međutim, unazad nekoliko godina sve je više znanstvenih dokaza koji potvrđuju pretpostavke da određena hrana ili sastojci hrane imaju pozitivan fiziološki i psihološki utjecaj na zdravlje. Funkcionalna je hrana obogaćena sastojcima koji povoljno utječu na jednu ili više funkcija u organizmu. Konzumacijom funkcionalne hrane potrošač može očekivati zdravstvenu korist. Proizvodnja peradarskih proizvoda kao funkcionalne hrane izuzetno se razvija u stranim zemljama, dok je udio takvih proizvoda na domaćem tržište prehrambenih proizvoda neznatan. Cilj je ovoga rada prikazati mogućnosti obogaćivanja peradarskih proizvoda, kao što su meso brojlera i pura te kokošja jaja, koji se mogu okarakterizirati kao funkcionalna hrana. Funkcionalni sastojci u peradarskim proizvodima su polinezasićene masne kiseline (LNA, EPA i DHA) i antioksidansi. Obogaćivanje peradarskih namirnica navedenim sastojcima povoljnim za zdravlje predmet je mnogih istraživanja, ali je značajno u novije vrijeme proučavanje održivosti takvih proizvoda na tržištu.

Keywords

peradarski proizvodi, funkcionalna hrana, selen, masne kiseline, karnozin

Hrčak ID:

83379

URI

https://hrcak.srce.hr/83379

Article data in other languages: english

Visits: 1.149 *