Skip to the main content

Original scientific paper

Primjena HACCP-koncepcije nadzora mikrobiološke kakvoće gotovih jela i čistoće radnih površina u restauracijama.

Branimir Mioković ; Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origine, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Bela Njari ; Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origine, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski orcid id orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origine, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Željka Cvrtila ; Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origine, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 136 Kb

page 75-84

downloads: 487

cite


Abstract

Prikazani su rezultati bakteriološke pretrage 148 uzoraka gotovih jela te 2005 uzorka obrisaka i ispiraka s radnih površina, pribora za jelo i ruku uposlenih djelatnika u 9 restauracija “Studentskog centra” u Zagrebu. Također su procijenjeni su higijensko-tehnološki uvjeti pripreme gotovih jela. S obzirom na negativni nalaz patogenih bakterija (Salmonella spp., S. aureus, E. coli, sulfitreducirajućihklostridija) u svim pretraženim uzorcima, može se smatrati da je mikrobiološki rizik prehrane u spomenutim restauracijama na primjernoj razini kontrole kritičnih kontrolnih točaka pripreme jela (HACCP). To se odnosi na kontrolirane uvjete toplinske obrade jela (75 °C) te na osobnu higijenu djelatnika i mikrobiološku čistoću radnih površina u pripremi i rukovanju jelima. To ne znači da spomenute i ostale uvjete ne treba stalno nadzirati i unaprjeđivati sukladno prikazanim odrednicama HACCP-koncepcije.

Keywords

gotova jela; bakteriološka ispravnost; čistoća radnih površina; HACCP koncepcija; restauracije

Hrčak ID:

84688

URI

https://hrcak.srce.hr/84688

Publication date:

21.4.2001.

Article data in other languages: english

Visits: 1.355 *