Review article
https://doi.org/10.2478/10004-1254-63-2012-2244
Pretilost – međudjelovanje genoma i okoline
Martina Bašić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ana Butorac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Irena Landeka Jurčević
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Višnja Bačun-Družina
orcid.org/0000-0002-1140-4882
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
U industrijaliziranom svijetu među odraslim osobama, adolescentima i djecom pretilost je postala jedna od glavnih prijetnja za javno zdravlje ljudi. Njezina je pojavnost pod utjecajem međudjelovanja gena, prehrane, okoliša i načina života. Važni čimbenici rizika vezani su uz okolinu i način života, uključujući čimbenike prisutne već u okruženju fetusa te one prisutne tijekom cijeloga života kao što su kvaliteta prehrane, izloženost kemikalijama, mikroorganizmima i psihičkom stresu. Uklanjanje ili ograničavanje kemijskih tvari i lijekova koji uzrokuju pretilost iz ljudske okoline moglo bi utjecati na opadanje epidemije pretilosti. Dodatno, nutrigenomika opisuje kako se promjenama u prehrani pojedinca može poboljšati zdravstveno stanje i spriječiti razvoj kroničnih bolesti, uključujući i pretilost, a pritom je potrebno poznavati utjecaj genskog profila na međudjelovanje hrane i porasta tjelesne mase. Nadalje, genske varijacije u genomu pojedinih osoba stvaraju i njihovu predispoziciju za razvoj pretilosti. Stoga se zahvaljujući informacijama o genskom profilu pojedinca, izbjegavanjem tvari koje uzrokuju pretilost i zdravim načinom života može poboljšati kontrola pretilosti i održavati optimalna tjelesna masa.
Keywords
geni; nutrigenomika; prehrana; tvari koje uzrokuju pretilost
Hrčak ID:
86909
URI
Publication date:
25.9.2012.
Visits: 4.900 *