Skip to the main content

Review article

Kultura ishrane na prijelazu XIX. u XX. stoljeće na izložbi jelovnika u posjedu Muzeja sarajeva

Ajnija Omanić orcid id orcid.org/0009-0009-0558-7019 ; Institute for Social Medicine, Faculty of Medicine, University of Sarajevo. Bosnia and Herzegovina.
Mevlida Serdarević ; Sarajevo City Museum. Bosnia and Herzegovina.
Amer Ovčina ; University Clinical center Sarajevo. Bosnia and Herzegovina.


Full text: english pdf 434 Kb

page 101-110

downloads: 513

cite


Abstract

Preko jelovnika, izloženih u Muzeju Sarajeva, članak obrađuje kulturu prehrane u Bosni i Hercegovini u drugoj polovici XIX. i početkom XX. stoljeća (razdoblje prije Prvoga svjetskog rata). Jelovnici na svoj način upućuju na kulturu prehrane svih društvenih slojeva Bosne i Hercegovine i nema bitnih razlika između trpeza crkvenih velikodostojnika i običnih ljudi. Uz to, daje se i kratka usporedba tradicionalne kulture prehrane u Bosni i Hercegovini i današnjih prehrambenih navika, posebice s obzirom na problem pretilosti.

Keywords

jelovnici; kultura prehrane; hrana; prehrana; prijelaz XIX. u XX. stoljeće; Muzej Sarajeva

Hrčak ID:

91133

URI

https://hrcak.srce.hr/91133

Publication date:

15.6.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 1.635 *