Skip to the main content

Professional paper

Antimikrobno i antimutageno djelovanje probiotika

Ljerka Gregurek orcid id orcid.org/0000-0003-4711-0971 ; PROBIOTIK d.o.o., 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 841 Kb

page 255-260

downloads: 1.214

cite


Abstract

Pojavom, antibiotik-rezistentnih bakterija, koncept probiotika kao prirodnog načina sprječavanja rasta patogenih bakterija postaje vrlo zanimljiv. Probiotici su definirani kao živi mikrobni dodatak hrani koji osigurava povoljan učinak na domaćina, te poboljšava ravnotežu mikroflore njegovog probavnog sustava. U humanoj prehrani najčešće se kao probiotici koriste bakterije Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum. Bifidobacterium longum i kvasac Saccharomyces boulardii. Probiotici proizvode organske kiseline od kojih su octena, mliječna i pirogrožđana u najvećoj količini. Neki istraživači vjeruju da je mliječna kiselina jedina značajna antimikrobna tvar. Prikazana je antimutagena aktivnost octene, maslačne, mliječne i pirogrožđane kiseline koje proizvode probiotici, prema 8 mutagenih ili promutagenih tvari.

Keywords

probiotici; antimikrobna aktivnost; antimutagena aktivnost

Hrčak ID:

93481

URI

https://hrcak.srce.hr/93481

Publication date:

12.12.1999.

Article data in other languages: english

Visits: 2.091 *