Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.2478/10004-1254-63-2012-2309

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) i njezine komponente protiv okratoksikotvornih vrsta Aspergillusa

Darja Sokolić-Mihalak ; Croatian Food Agency, Osijek, Croatia
Jadranka Frece ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Anita Slavica ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Frane Delaš ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Hrvoje Pavlović ; University of Osijek, Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Ksenija Markov ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 156 Kb

page 457-461

downloads: 1.518

cite


Abstract

Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj eteričnog ulja majčine dušice (Thymus serpyllum), uljne komponente timola i ukupnih fenola ekstrahiranih iz biljke, na rast plijesni i sintezu mikotoksina. U odabranim uvjetima minimalna inhibitorna koncentracija (MIC) eteričnog ulja i timola, koja je određena u ovom radu, i koncentracija ukupnih fenola (TPC) inhibirale su više od 60 % rasta odabranih plijesni i biosinteze okratoksina A. Njihova inhibitorna učinkovitost ovisila je o uvjetima i trajanju inkubacije s plijesnima. U odnosu na timol i ekstrakt eterično ulje pokazalo je snažniji inhibitorni utjecaj, koji je uvjetovan sinergističkim ili kumulativnim djelovanjem uljnih komponenata.

Keywords

antifungalna aktivnost; eterično ulje; okratoksin A; timol; ukupni fenoli

Hrčak ID:

93648

URI

https://hrcak.srce.hr/93648

Publication date:

14.12.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 3.612 *