Short communication, Note
https://doi.org/10.2478/10004-1254-63-2012-2309
Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) i njezine komponente protiv okratoksikotvornih vrsta Aspergillusa
Darja Sokolić-Mihalak
; Croatian Food Agency, Osijek, Croatia
Jadranka Frece
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Anita Slavica
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Frane Delaš
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Hrvoje Pavlović
; University of Osijek, Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Ksenija Markov
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Abstract
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj eteričnog ulja majčine dušice (Thymus serpyllum), uljne komponente timola i ukupnih fenola ekstrahiranih iz biljke, na rast plijesni i sintezu mikotoksina. U odabranim uvjetima minimalna inhibitorna koncentracija (MIC) eteričnog ulja i timola, koja je određena u ovom radu, i koncentracija ukupnih fenola (TPC) inhibirale su više od 60 % rasta odabranih plijesni i biosinteze okratoksina A. Njihova inhibitorna učinkovitost ovisila je o uvjetima i trajanju inkubacije s plijesnima. U odnosu na timol i ekstrakt eterično ulje pokazalo je snažniji inhibitorni utjecaj, koji je uvjetovan sinergističkim ili kumulativnim djelovanjem uljnih komponenata.
Keywords
antifungalna aktivnost; eterično ulje; okratoksin A; timol; ukupni fenoli
Hrčak ID:
93648
URI
Publication date:
14.12.2012.
Visits: 3.612 *