Skip to the main content

Original scientific paper

VARIJABILNOST GLUTENINSKIH LOKUSA HRVATSKE GERMPLAZME PŠENICE

Ivana Rukavina ; Croatian Center for Agrculture, Food and Rural Affairs, Institute for Seeds and Seedlings, Osijek, Croatia
Sonja Marić ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Vlado Guberac ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Tihomir Čupić ; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Cornelia Tepper ; Bundessortenamt, Hannover, Njemačka


Full text: english pdf 590 Kb

page 30-35

downloads: 295

cite

Full text: croatian pdf 590 Kb

page 30-35

downloads: 383

cite


Abstract

Gluteninski lokusi korišteni su za procjenu varijabilnosti 50 sorti heksaploidne ozime pšenice porijeklom iz pet hrvatskih oplemenjivačkih centara. Primijenjena je poliakrilamid gel elektroforeza (PAGE) u prisutnosti natrijeva dodecil sulfata (SDS-sodium dodecyl sulphate) za utvrđivanje visokomolekularnih glutenina (HMWGS). Broj alela po lokusu kretao se od 3, na Glu-A1, do 5, na Glu-B1 i Glu-D1, te je prosječni broj alela iznosio 4,33. Najveća genetska različitost utvrđena je na lokusu Glu-B1 . Najčešća podjedinica na lokusu Glu-A1 bila je 2* (56%). Na lokusu Glu-B1 najzastupljenija je bila kombinacija podjedinica 7+8 s 40% te na lokusu Glu-D1 5+10 sa 68%. U ispitivanju su definirane i visokokvalitetne sorte s najvećim brojem Glu–bodova. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju omogućuju daljni razvoj ciljanih oplemenjivačkih programa za podizanje kvalitete ozime pšenice i formiranje sorti poboljšivača.

Keywords

pšenica; varijabilnost; glutenini; SDS PAGE

Hrčak ID:

94627

URI

https://hrcak.srce.hr/94627

Publication date:

17.12.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 1.366 *