Skip to the main content

Original scientific paper

ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST OZIMOGA SLAVONSKOGA ČEŠNJAKA (ALLIUM SATIVUM L.)

Nada Parađiković ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Tomislav Vinković ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Ivna Štolfa ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Department for Biology, Croatia
Monika Tkalec ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Elizabeta Has-Schön ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Department for Biology, Croatia
Iva Andračić ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Department for Biology, Croatia
Lea Parađiković ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Jasna Kraljičak ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia


Full text: english pdf 140 Kb

page 44-49

downloads: 394

cite

Full text: croatian pdf 140 Kb

page 44-49

downloads: 588

cite


Abstract

Brojna istraživanja provedena na češnjaku (Allium sativum L.) dokazala su prisutnost
antioksidacijskih i fenolnih spojeva, nekoliko sumpornih spojeva i vitamina. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u sadržaju ukupnih fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti četiri kultivara ozimoga slavonskoga češnjaka te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Sadržaj askorbinske kiseline, ukupni sadržaj fenolnih spojeva te ukupna antioksidacijska aktivnost četiri kultivara slavonskoga ozimoga češnjaka određeni su spektrofotometrijski. Genetička raznolikost kultivara ozimoga slavonskoga češnjaka značajno je utjecala na sadržaj askorbinske kiseline i ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Ukupna antioksidacijska aktivnost bila je u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem askorbinske kiseline (r2=0,64; p=0,006), dok između sadržaja ukupnih fenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti nije utvrđena značajna povezanost. Kultivar PFO 1 imao je najveću antioksidacijsku aktivnost (8,006 μmol Trolox/g svježe tvari) i najveći sadržaj askorbinske kiseline (8,57 mg /100 g svježe tvari), a time se pokazao kao najkvalitetniji od četiri ispitivana kultivara.

Keywords

slavonski češnjak; antioksidacijska aktivnost; askorbinska kiselina; fenolni spojevi

Hrčak ID:

94629

URI

https://hrcak.srce.hr/94629

Publication date:

17.12.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 2.017 *