Original scientific paper
Preživljavanje Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium spp. tijekom skladištenja fermentiranog mlijeka
Irena Rogelj
orcid.org/0000-0002-2056-4888
; Institute for Dairying Zootechnical Dapt., Biotechnical faculty University of Ljubljana, Slovenia
Andreja Miklič-Anderlič
Bojana Bogovič-Matijašić
Abstract
Određivanje broj Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus), Bifidobacterium ssp. i Streptococcus salivarius subsp. thermophilus (Str. thermophilus) u komercijalnim fermentiranim uzorcima mlijeka te preživljavanje navedenih bakterija tijekom skladištenja kroz 4 tjedna pri temperaturi od 7± 1 °C. Također je provedeno i određivanje titracijske kiselosti i pH vrijednosti uzoraka. Fermentirani uzorci mlijeka u originalnoj ambalaži dobavljeni su iz tri mljekare (označene sa A, B i C) nakon prvog dana proizvodnje. Prva analiza provedena je nakon 24 sata od završetka proizvodnje. Tijekom skladištenja uzorci su analizirani u vremenskom intervalu od 7 dana. Populacija Str. thermophilus iznosila je od 3 x 108 do 9 x 108 cfu/g, a nivo preživljavanja na kraju skladištenja bio je veći od 108 cfu/g, za sve fermentirane uzorke mlijeka. Najveći broj L. acidophilus, tijekom skladištenja, određen je u uzorcima A, zatim u B dok se u C zadržao iznad preporučene vrijednosti od jedan milijun živih stanica po gramu. Najveće promjene uočene su u broju Bifidobacterium spp. Tako je srednja vrijednost živih stanica, nakon prvog dana proizvodnje, iznosila od 4.6 x 102 do 2.3 x 106/g.
Keywords
fermentirano mlijeko; skladištenje; Lactobacillus acidophilus; Streptococcus salivarius subsp. thermophilus; Bifidobacterium spp
Hrčak ID:
94736
URI
Publication date:
9.1.1998.
Visits: 1.873 *