Skip to the main content

Professional paper

Utjecaj niskog i visokog popuštanja na tvrdoću čelika EN 42CRMO4

Dražen Živković orcid id orcid.org/0000-0001-7280-4591 ; Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split
Igor Gabrić orcid id orcid.org/0000-0003-3707-1091 ; Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za stručne studije, Split
Slaven Šitić ; Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za stručne studije, Split


Full text: croatian pdf 1.263 Kb

page 171-177

downloads: 1.188

cite


Abstract

Hollomon i Jaffe [1],[2] su dali funkcionalnu ovisnost parametra popuštanja (temperature i trajanja) P=f(T, t). Drugim riječima ako se koriste kombinacije temperature i trajanja popuštanja, koje rezultiraju jednakom vrijednošću parametra, tvrdoća će ostati nepromijenjena. Ova funkcija se odnosi samo na čelike. Za određivanje parametara popuštanja uz postizanje željene mikrostrukture i tvrdoće nakon obrade, potrebno je poznavati dijagram popuštanja promatranog čelika. U ovom radu je istražena mogućnost dobivanja izraza gdje je tvrdoća u funkciji temperature i vremena popuštanja (H=f(T, t)). Plan pokusa i statistička analiza rezultata su obavljeni korištenjem programa „Design expert 6.0“[3]. Izrađeni su cilindrični uzorci duljine 10 mm i promjera 25 mm. Pokus je obavljen u dva dijela. Prvi dio se odnosio na visokotemperaturno popuštanje, a drugi dio na niskotemperaturno. Ovakav pristup ispitivanju je odabran zbog bitno različitih struktura koje se pojavljuju na niskim i visokim temperaturama popuštanja.

Keywords

toplinska obrada; parametri popuštanja; tvrdoća; statistička analiza

Hrčak ID:

94802

URI

https://hrcak.srce.hr/94802

Publication date:

15.12.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 2.656 *