Skip to the main content

Review article

Nepoželjne imunološke (preosjetljivost) i neimunološke(nepodnošljivost) reakcije pri prehrani kravljim mlijekom

Zvonimir Jurčić ; KBC "Sestre milosrdnice", Vinogradska 29, 10000 Zagreb
Vlado Oberiter


Full text: croatian pdf 2.230 Kb

page 41-55

downloads: 3.499

cite


Abstract

Iznijeli smo dostupne znanstvene podatke o nepodnošljivosti i preosjetljivosti na kravlje mlijeko i dali korisne savjete za prevenciju i liječenje. Nepoželjna reakcija (nepodnošljivost) na određeni ugljikohidrat može se javiti bilo zbog urođenog ili stečenog manjka specifičnog enzima. Nepodnošljivost ovisi o unesenoj količini, a simptomi se gube nakon uklanjanja mlijeka iz prehrane. Alergija na protein kravljeg mlijeka uzrokuje brojne simptome u gastrointestinalnom i respiratornom sustavu, te kožne promjene. Čak i tragovi proteina u osjetljive osobe mogu pokrenuti razvoj simptoma. Boljom definicijom i primjenom strogih dijagnostičkih kriterija omogućit će se bolje razumijevanje, prevencija i liječenje tog kliničkog sindroma.

Keywords

mlijeko; preosjetljivost; intolerancija

Hrčak ID:

94981

URI

https://hrcak.srce.hr/94981

Publication date:

10.1.1996.

Article data in other languages: english

Visits: 4.164 *