Review article
Svježi proizvodi - jogurt, fermentirano mlijeko, sirna masa i svježi sir
Z. Puhan
; Laboratory of Dairy Science, Swiss Federal Institute of Technology, Zurich, Switzerland
F.M. Driessen
; MONA Melkunie, Woerden, The Netherlands
P. Jelen
; Dept. of Food Science, University of Alberta, Edmonton, Canada
A.Y. Tamime
; The Scottish Agricultural College Auchincruive, Food Science & Technology Department, Ayr, Scottland
Abstract
Potrošnja fermentiranih svježih mliječnih proizvoda naročito jogurta u mnogim je zemljama 1992. bila znatna (podaci IDF). Najhitniji korak u razvoju ovih proizvoda predstavlja primjena selekcioniranih kultura mikroorganizama što je omogućilo bolju kontrolu njihove kvalitete. Uključivanje probiotskih mikroorganizama u kulture za fermentaciju ili dodavanje u samo fermentirano mlijeko najvažnije su modifikacije budućih postupaka proizvodnje. Uvođenje ultrafiltracije u mljekarsku industriju omogućilo je proizvodnju svježeg sira i sirne mase koji sadrže više bjelančevina sirutke. Takvi proizvodi mogu potrošačima stvarati specifične probleme uslijed povećanih količina laktoze i ß-laktoglobulina. Industrijska proizvodnja skute od ovčjeg mlijeka u Sjevernoj Americi je modificirana i proizvodi se od mlijeka smjese sirutke i obranog mlijeka te i/ili dodavanjem praha kisele sirutke. Postupak proizvodnje fermentiranih, svježih mliječnih proizvoda je učinkovita metoda konzerviranja većine prehrambenih, vrijednih sastojaka mlijeka tijekom nekoliko tjedana.
Keywords
fermentirani proizvodi; fermentirano mlijeko s probiotskim mikroorganizmima; svježi sir; bijeli sir; skuta
Hrčak ID:
95214
URI
Publication date:
25.11.1994.
Visits: 4.005 *