Skip to the main content

Original scientific paper

Značaj udjela mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi prehrane industrijskih radnika

Slavica Sirovatka ; Badel 1862., Vlaška 116, 10000 Zagreb
Nada Jurković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 1.542 Kb

page 111-121

downloads: 681

cite


Abstract

Znanstvena istraživanja iz područja nutricionizma pokazuju da su u prehrani našeg pučanstva premalo zastupljene visokovrijedne namirnice kao što su mlijeko i mliječni proizvodi Obzirom na značaj prehrane za održavanje radne sposobnosti i zdravlja radnika zaposlenih u industriji, dobro organizirana društvena prehrana može doprinijeti korekciji postojećih deficita nutritivnih tvari koji se javljaju u obiteljskoj ili individualnoj prehrani radnika. Naša istraživanja, koja su provedena u desetogodišnjem razdoblju u društvenoj prehrani radnika kapaciteta 1200-1500 obroka dnevno, pokazuju da su mlijeko i mliječni proizvodi u »standardnom* obroku bili zastupljeni s 3,78%, Što iznosi samo 42% preporučenih vrijednosti. Uvođenjem »dijetalnog* obroka u strukturu prehrane radnika postignut je udio od 7,78% ili 86% od preporuke, što je nešto niže od preporučenog energetskog udjela koji iznosi 9-10% za obroke od 13.388 j (3200 kcal) i više. Tjednom kemijskom analizom gotovih obroka utvrđeno je da u dijetalnim obrocima energetski udjeli proteina, masti i ugljikohidrata odgovaraju preporukama. Vitamini (B1, B2, niacin, C) također se nalaze u obrocima u dovoljnim količinama, dok vitamina A ima samo 29,5% od RDA. Od mineralnih tvari, Ca nije u svim obrocima zastupljen u odgovarajućim količinama (13,3% RDA). Navedeni deficiti mogu se sanirati većini uvrštavanjem mlijeka i mliječnih proizvoda u prehranu radnika. Mjesečna kemijska analiza gotovih obroka pokazuje da se standardnim toplim obrokom unese 234,8 mg Ca tj. pokriva se obzirom na preporuke za topli obrok s 83,9% Ca, dok se dijetalnim toplim obrokom unese 310,9 mg Ca, tj. pokriva se, obzirom na preporuke za topli obrok, potrebe od 111% Ca. Vrijednosti za A vitamin su, u standardnom i dijetalnom obroku, prilikom mjesečne analize, blizu dnevnih potreba ovog vitamina.

Keywords

prehrana radnika; mlijeko i mliječni proizvodi - nedovoljan udio u obroku; standardni obroci; dijetalni obroci

Hrčak ID:

95375

URI

https://hrcak.srce.hr/95375

Publication date:

10.4.1993.

Article data in other languages: english

Visits: 1.298 *