Skip to the main content

Original scientific paper

Termostabilnost pavlake

Ivica Vujičić ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Mirjana Vulić


Full text: croatian pdf 879 Kb

page 67-72

downloads: 474

cite


Abstract

Ispitivana je termostabilnost pavlake na 140 °C s aspekta njene upotrebe Za UHT sterilizaciju. Utvrđena je termostabilnost pavlake zavisno od kvaliteta ishodnog mlijeka i nekih njenih kemijskih svojstava. Ispitane su korelacijske veze između termostabilnosti s jedne strane i alkoholne probe, kiselosti i pH vrijednosti kod pavlake razne masnoće, te između punomasnog mlijeka, obranog mlijeka i pavlake.

Keywords

pavlaka; termostabilnost

Hrčak ID:

95981

URI

https://hrcak.srce.hr/95981

Publication date:

4.3.1985.

Article data in other languages: english

Visits: 1.038 *