Skip to the main content

Preliminary communication

Utjecaj tehnoloških operacija, sastava i osobina mlijeka na kvalitetu i količinu kajmaka u eksperimentalnim uvjetima

Zora Mijačević ; Fakultet veterinarske medicine Beograd, Bulevar oslobođenja 18, 11000 Beograd, Srbija
Ljiljana Babić
L. Stojanović


Full text: croatian pdf 1.551 Kb

page 295-306

downloads: 649

cite


Abstract

Proces izdvajanja mliječne masti i dobivanja kajmaka zavisi od mnogo parametara. U ovom radu proučen je utjecaj temperature i dužine zagrijavanja, fizičko-kemijskih osobina i sastava mlijeka na količinu i kvalitetu izdvojenog kajmaka. Dobiveni rezultati su potvrdili da su odabrane temperature zagrijavanja mlijeka osigurale proizvod odgovarajuće kvalitete i organoleptičkih osobina. Količina kajmaka zavisi od fizičko-kemijskih osobina mlijeka, a sastav mlijeka, u odnosu na postotak masti i suhe tvari, značajan je parametar za kvalitetu i količinu kajmaka.

Keywords

kajmak; kvaliteta mlijeka, količina kajmaka

Hrčak ID:

96723

URI

https://hrcak.srce.hr/96723

Publication date:

3.11.1990.

Article data in other languages: english

Visits: 1.388 *