Skip to the main content

Original scientific paper

VAŽNOST BIOLOŠKE/BIOKEMIJSKE RAZNOLIKOSTI PRI ISPAŠI NA SREDOZEMNIM PRIRODNIM PAŠNJACIMA

Jozo Rogošić ; Department of Ecology, Agronomy and Aquaculture, University of Zadar, Zadar, Croatia


Full text: english pdf 265 Kb

page 417-425

downloads: 307

cite


Abstract

Velika većina sredozemnih biljaka sadrži sekundarne metabolite koji su potencijalni otrovi za herbivore. Ispašom na prirodnim pašnjacima životinje nastoje osigurati dovoljnu količinu hranjivih tvari kako bi zadovoljile hranidbene potrebe s jedne strane, te izbjegle konzumiranje letalnih doza sekundarnih metabolita (otrova) s druge strane. Životinje posjeduju nekoliko prilagodbi koje im omogućavaju da bolje zadovolje svoje hranidbene potrebe, a izbjegnu trovanje. Te prilagodbe uključuju urođeni instinkt, ali i cijeli mehanizam koji postingestivno mijenja hranidbenu vrijednost biljke (miris, okus). Postingestivni učinak hrane temelji se na iskustvu životinje, tj. da li je pojedena hrana prouzročila pozitivni hranidbeni učinak ili pak gastrointestinalne smetnje. Biljke postaju prikladnije za jelo (palatabilnije) kada njihovo konzumiranje rezultira pozitivnim postingestijalnim učincima i manje prikladne za jelo (palatabilnost opada) kada njihovo konzumiranje rezultira gastrointestinalnom mučninom. Razumijevanje uloge biljnih sekundarnih metabolita u kontroliranju interakcije između biljaka i životinja je važno u gospodarenju biljnim i životinjskim populacijama u sredozemnim pašnjačkim ekosustavima. U ovom se radu raspravlja kako biljni sekundarni metaboliti mijenjaju hranidbeno ponašanje ovaca koje se hrane sredozemnim grmovima. Isto se tako govori o načinima kako se herbivore u prirodi zaštićuju od prekomjernog uzimanja biljnih otrova.

Keywords

Sredozemni grmovi; biljni otrovi; komplementarnost; biološka raznolikost; ovce

Hrčak ID:

96835

URI

https://hrcak.srce.hr/96835

Publication date:

30.12.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 1.168 *