Skip to the main content

Professional paper

Upotreba aditiva i zakonski propisi o kvaliteti proizvoda od mlijeka

Mirko Filajdić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Milana Ritz
Josip Pavlek


Full text: croatian pdf 1.251 Kb

page 272-280

downloads: 849

cite


Abstract

Tokom cijele ljudske povijesti u hranu su dodavane tvari koje nemaju direktne hranjive vrijednosti, ali služe za postizanje odnosno korekciju organoleptičkih karakteristika, pomažu očuvanju kvalitete ili olakšavaju tehnološku preradu. Broj kemijskih supstanci koje se koriste kao dodaci (aktivi) hrani postaje sve veći kako se povećava industrijska prerada namirnica. Tako se smatra da je trenutno u upotrebi oko 2.500 različitih supstanci. Kako se u posljednjim dekadama ovog stoljeća broj i namjena ovih dodataka naglo povećava, očito je da se pojavljuje potreba za uspostavljanjem efikasne kontrole njihovog djelovanja na zdravlje čovjeka.

Keywords

mlijeko; mliječni proizvodi; aditivi; upotreba; zakonski propisi

Hrčak ID:

96886

URI

https://hrcak.srce.hr/96886

Publication date:

2.12.1975.

Visits: 1.279 *