Skip to the main content

Professional paper

Uloga mikroorganizama u mljekarskoj tehnologiji

Franc Forstnerič ; Mlekarski školski centar, Kranj


Full text: croatian pdf 1.551 Kb

page 179-188

downloads: 1.493

cite


Abstract

Obrađivana je uloga tehnološki važnih mikroorganizama u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda, naročito sireva. Iznesena je problematika proizvodnje i upotrebe mikrobioloških kultura u mljekarstvu, posebno uvođenja koncentriranih kultura. Prikazani su napori i kompleksnost rješavanja ove problematike. Iznesene su neke praktične metode provjeravanja biokemijske aktivnosti kultura i uključivanje računske tehnike u istraživanju prehrambenih zahtjeva mikroorganizama, njihove biokemijske aktivnosti i programiranja tehnološkog procesa u proizvodnji mliječnih proizvoda. Opisani su neki faktori koji smanjuju kvalitetu mlijeka kao podloge za uzgoj tehnološki značajnih mikroorganizama i mjere za sprečavanje takvih procesa.

Keywords

mljekarska tehnologija; mikroorganizmi

Hrčak ID:

97042

URI

https://hrcak.srce.hr/97042

Publication date:

1.6.1980.

Article data in other languages: english

Visits: 2.124 *