Skip to the main content

Review article

POTREBA I MOGU]NOSTI CERTIFIKACIJE MAZIVA ZA PREHRAMBENU INDUSTRIJU

Bruno Novina


Full text: croatian pdf 71 Kb

page 375-379

downloads: 554

cite

Full text: english pdf 71 Kb

page 380-385

downloads: 519

cite


Abstract

Sažetak
Porastom svijesti potrošača prehrambenih proizvoda jača zahtjev za stvaranjem strožeg zakonodavstva i viših higijenskih standarda proizvodnje prehrambenih proizvoda. Odgovornost u procesu proizvodnje hrane mora preuzeti sam proizvođač, ali dio odgovornosti je i na proizvođaču maziva čija maziva ne smiju štetiti ljudskom zdravlju kada dođe do tehnički neizbježnog kontakta s prehrambenim proizvodom. U tom procesu potreban je i autoritet koji će davati ne samo smjernice razvoja maziva nego i kao treća strana provoditi odobravanje i izdavanje uvjerenja o podobnosti maziva za primjenu u prehrambenoj industriji.
Rad daje pregled trenutačnih inicijativa kao i mogućnosti na području certificiranja maziva za prehrambenu industriju.

Keywords

Maziva, Gledište ispitivanja i certifikacije; Javno-zdravstvena regultiva prehrambenih proizvoda; Javno-zdravstveni nadzor prehrambenih proizvoda; Zakonodavna i upravna regulativa u industriji; Stupanj čistoće tvari za prehranu

Hrčak ID:

9557

URI

https://hrcak.srce.hr/9557

Publication date:

28.12.2001.

Article data in other languages: english

Visits: 1.838 *