Skip to the main content

Original scientific paper

Pripreme fermentiranih mliječnih napitaka za liofilizaciju

Ljerka Kršev ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 400 Kb

page 47-49

downloads: 763

cite


Abstract

Iako skup, postupak liofilizacije veoma je pogodan za konzerviranje mliječnih proizvoda. U ovom radu autor je ukazao na mogućnost umanjenja cijene liofilizacije fermentiranog mliječnog proizvoda - kiselog mlijeka pripremajući proizvod na ugušćenom mlijeku. Također iz rezultata rada se vidi da su optimalni uvjeti za razvoj startera za kiselo mlijeko kod ugušćenja 18-22 % suhe tvari mlijeka, a da je povećanje suhe tvari iznad 40 % jako produžilo vrijeme zakiseljavanja mlijeka.

Keywords

fermentirani mliječni napitci; liofilizacija

Hrčak ID:

99656

URI

https://hrcak.srce.hr/99656

Publication date:

2.2.1984.

Article data in other languages: english

Visits: 1.631 *