Skip to the main content

Original scientific paper

Prilog ispitivanju kemijskog sastava sirutke dobivene pri izradi bijelog mekog sira iz SR Makedonije

Olga Bauer ; Zemjodelski fakultet Skopje
Duška Lazarevska


Full text: croatian pdf 518 Kb

page 335-338

downloads: 908

cite


Abstract

Određivan je kemijski sastav surutke, dobivene pri izradi bijelog mekog sira, proizvedenog od kravljeg mlijeka te iz mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka u različitim odnosima. Ispitivane su sljedeće komponente: kiselost (°T), pH, slobodne, vezane i ukupne kiseline, mliječna mast, bjelančevine, mliječni šećer, pepeo, suha tvar i mast u suhoj tvari. Rezultati ukazuju da se ispitivana surutka odlikuje visokom biološkom vrijednošću.

Keywords

bijeli meki sir; sirutka; kemijski sastav

Hrčak ID:

99980

URI

https://hrcak.srce.hr/99980

Publication date:

2.11.1984.

Article data in other languages: english

Visits: 1.467 *