Skip to the main content

Review article

Vatrogasna operativa i zaštićene prirodne vrijednosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - 2011.

Miše Miloslavić orcid id orcid.org/0000-0003-0965-7669 ; Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Dubrovnik, Hrvatska


Full text: croatian pdf 2.823 Kb

page 74-90

downloads: 900

cite


Abstract

U vrijeme ekološke osvještenosti zbog sveukupne biološke i krajobrazne raznolikosti, neovisno o vrednovanju biljnog pokrova, svaka, pa i najmanja zelena površina, ima svoju funkciju. Zato svako gorenje treba spriječiti i zaustaviti bez ikakve dvojbe gasiti ili ne kad je u pitanju požar raslinja. Pod požarom raslinja podrazumijeva se gorenje sveukupnog biljnog pokrivača nekog prostora: šume crnogorice i bjelogorice, makije, garizi, kamenjara, šikare, šibljika, vrtova, vinograda, voćnjaka, poljoprivredne površine, livada, trstike, travnjaka, žive šumske prostirke, mahovine kao i panjeva, suhog granja i raspadnutih prizemnih ostataka biljne zajednice.
U svemu tome treba posebno istaknuti zaštićene prirodne vrijednosti i poduzimati sve da se sačuvaju, između ostalog, i od požara. U Republici Hrvatskoj vatrogasnoj je organizaciji povjereno operativno djelovanje kod izbijanja požara raslinja. Možda izgleda neobično isticanje da su vatrogasci ti koji gase požare raslinja, ali treba razlikovati djelovanje vatrogasaca u našoj zemlji gdje su oni neprofitna djelatnost, organizirana po teritorijalnom principu, osposobljena za gašenje svih vrsta požara, kao i za tehničke intervencije, za razliku od „gasitelja“ u nekim dijelovima Europe i svijeta gdje je gašenje požara raslinja, prvenstveno šuma, povjereno šumarskim organizacijama, tvrtkama s poluvojnim ustrojem ili raznim društvima gdje se požarima pristupa isključivo s materijalnog aspekta.
Kroz ovaj rad upoznat ćemo se sa zaštićenim prirodnim vrijednostima i vatrogasnim aktivnostima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji vezanim za prostore i raslinje podložne gorenju. Ovdje su izostavljene zaštićene prirodne vrijednosti u moru i u podzemlju.

Keywords

zaštićene prirodne vrijednosti; predloženo za zaštitu; vatrogasna operativa; motrionica

Hrčak ID:

103614

URI

https://hrcak.srce.hr/103614

Publication date:

21.12.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 1.568 *