Review article
https://doi.org/10.2478/10004-1254-64-2013-2295
Izloženost ftalatima i njihova pojavnost u alkoholnim pićima
Karlo Jurica
; Ministarstvo unutarnjih poslova, Zagreb, Hrvatska
Natalija Uršulin-Trstenjak
; Veleučilište u Varaždinu, Varaždin, Hrvatska
Darija Vukić Lušić
; Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije3, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci4, Rijeka, Hrvatska
Dražen Lušić
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka
Zdenko Šmit
; Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Ftalati su esteri ftalne kiseline i alifatskih alkohola koji se dodaju u plastične mase da bi se poboljšala njihova mekoća, savitljivost i rastezljivost. Zbog svojih fizičko-kemijskih svojstava ftalati su vrlo mobilni i lako migriraju iz plastičnih proizvoda u prostor koji ih okružuje, pa tako dospijevaju u okoliš te su stoga opasni za čovjeka. U radu su ukratko opisana svojstva i raspodjela ftalata u okolišu, toksični učinci na ljudsko zdravlje te zakonska regulativa vezana uz maksimalno dopuštene koncentracije ftalata u vodi za piće i u proizvodima namijenjenima dojenčadi, kao i dopušteni dnevni unos u ljudski organizam. Posebna pažnja posvećena je metodama određivanja ftalata u alkoholnim pićima je razinama ftalata s osvrtom na njihovu pojavnost i koncentracije u šljivovici koja se proizvodi u Hrvatskoj. Obuhvaćena je i tematika vezana za ftalate u denaturiranom alkoholu i neregistriranom alkoholu koji se ilegalno stavlja na tržište. U zaključku su navedene smjernice za učinkoviti nadzor nad putovima izloženosti ljudi ftalatima.
Keywords
di-(2-etilheksil)-ftalat; maksimalno dopuštene koncentracije; plastifi katori; toksičnost ftalata
Hrčak ID:
103945
URI
Publication date:
18.6.2013.
Visits: 4.230 *