Drvna industrija, Vol. 64 No. 2, 2013.
Original scientific paper
https://doi.org/10.5552/drind.2013.1244
Utjecaj širine goda na sadržaj ekstraktivnih tvari i trajnost srži norveške jele i europskog ariša
Miha Humar
orcid.org/0000-0001-9963-5011
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Wood Science and Technology, Ljubljana, Slovenia
Abstract
Norveška jela i europski ariš među najvažnijim su vrstama čije se drvo upotrebljava u graditeljstvu u središnjoj Europi. Kako bi se procijenio utjecaj širine goda i sadržaj ekstraktivnih tvari na otpornost tih vrsta drva na gljive truležnice, uzorci od ekstrahiranoga i neekstrahiranog drva jele i ariša izloženi su trima gljivama smeđe truleži prema postupku definiranom normom EN 113. Uzorci drva jele i ariša usporedno su bili izloženi na ispitnim mjestima uz primjenu uvjeta klase 3, u skladu s postupkom dvostrukog sloja. Rezultati su pokazali da širina goda ne utječe na otpornost drva srži jele i ariša na gljive smeđe truleži u laboratorijskim uvjetima, ali utječe na otpornost jelova drva u terenskim uvjetima. Osim toga, ekstrakcija nema utjecaja na trajnost drva jele, ali ima utjecaj na trajnost drva ariša.
Keywords
Picea abies; Larix decidua; gljive truležnice; ekstrakcija; otpornost; laboratorijski test, terenska ispitivanja
Hrčak ID:
104223
URI
Publication date:
24.6.2013.
Visits: 2.484 *