Agriculture, Vol. 19 No. 1, 2013.
Original scientific paper
UTJECAJ SUŠENOGA PIVSKOGA JEČMA S DODATKOM ENZIMA NA PRODUKTIVNOST ISA-BROWN NESILICA
Rotimi Olajide
; Department of Animal Science and Production, Joseph Ayo Babalola University, Ikeji-Arakeji, Ilesa, Nigeria
Akintunde Olaleye Akinsoyinu
; Department of Animal Science, University of Ibadan, Ibadan, Nigeria
Eustace Iyayi
; Department of Animal Science, University of Ibadan, Ibadan, Nigeria
Kolawole Daniel Afolabi
; Department of Animal Science, University of Ibadan, Ibadan, Nigeria
Abstract
U radu se istražuje utjecaj sušenoga pivarskoga ječma (BDG) s dodatkom Grandizyme® enzima kao djelomičnom zamjenom za kukuruz u hranidbi nesilica. Stotinu i dvadeset Isa-Brown nesilica nasumično su podijeljene u tri hranidbena tretmana: 0 (kontrola), 10% i 20% BDG i hranjene 12 tjedana. U svakom hranidbenom tretmanu bilo je 10 nesilica u četiri ponavljanja. Unos hrane, dnevna proizvodnja i neto dobit od prodaje jaja bili su značajno najviši (p<0,05) kod 3. hranidbenog tretmana. Troškovi hrane/kg značajno su smanjeni (p<0,05) s N35.50 (0,17 €), koliko su iznosili u 1. tretmanu, na N 33.69 (0,16 €) u 2. i 31.38 N (0,15 €) u 3. tretmanu. Zamjenom kukuruza s 20% BDG s dodatkom Grandizyme® enzima postignuta je bolja produktivnost i veća neto dobit u usporedbi s drugim tretmanima. Na taj način bi se problem visoke cijene kukuruza mogao riješiti.
Keywords
kokoš nesilica; sušeni pivarski ječam; dodatak enzima; performansa; profitabilnost
Hrčak ID:
104283
URI
Publication date:
20.6.2013.
Visits: 2.673 *