Skip to the main content

Original scientific paper

UČINKOVITOST DODATKA HIDROLIZIRANOGA PIVSKOGA KVASCA (PROGUT®) U HRANIDBI PRASADI

Marcela Šperanda ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Tomislav Šperanda ; Medical Intertrade, Sveta Nedelja, Croatia
Mislav Đidara ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Zvonko Antunović ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Matija Domaćinović ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Danijela Samac ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Josip Novoselec ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Mirela Pavić ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia


Full text: english pdf 330 Kb

page 70-75

downloads: 726

cite


Abstract

Istraživanje je provedeno na dvije skupine odbite prasadi (N=46), križancima švedskoga landrasa, velikoga jorkšira i pietrena ((ŠLxVJ) x Pietren), ujednačenih spolova. Prasad je do 21. dana pokusa hranjena krmnom smjesom za odbitu prasad s 22% sirovih proteina i 13,84 MJ ME/kg, a do 35. dana pokusa smjesom s 19% sirovih proteina i 13,74 MJ ME/kg. Pokusnoj skupini životinja (P) umiješano je u hranu 0,2% hidroliziranoga pivskoga kvasca (Progut®, Suomen Rehu, Finska) u krmnu smjesu tijekom cijeloga pokusnoga razdoblja. Tjelesna masa, hematološki i neki biokemijski pokazatelji mjereni su 7., 21. i 35. dana pokusa. Nisu utvrđene značajne razlike u prosječnoj tjelesnoj masi, niti u promatranim biokemijskim pokazateljima (glukoza, kreatinin, triacilgliceroli, ukupni proteini, albumin, globulini, haptoglobin, C reaktivni protein). Pokusna skupina životinja imala je veći broj ukupnih leukocita (P>0,05) 21. i 35. dana pokusa i značajno veći (P<0,01) udio limfocita. U pokusnoj je skupini utvrđena pozitivna i jaka korelacija između ukupnih proteina i globulina (r=0,86), a u kontrolnoj skupini pozitivna jaka korelacija između ukupnih proteina i albumina (r=0,84). Značajno jaka (P<0,05) i negativna korelacija utvrđena je između koncentracija triacilglicerola i ukupnih proteina (r=-0,83) i koncentracije triacilglicerola i globulina (r=-0,90) u pokusnoj skupini prasadi. Dodatak hidroliziranoga pivskoga kvasca u hrani prasadi potaknuo je stanični i humoralni imuni odgovor.

Keywords

kvasac; imunomodulacija; proizvodni pokazatelji; svinja; hematološki pokazatelji; biokemijski pokazatelji

Hrčak ID:

104284

URI

https://hrcak.srce.hr/104284

Publication date:

20.6.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 1.844 *