Skip to the main content

Original scientific paper

Promjene reoloških svojstava jogurta tijekom skladištenja

Ljerka Marija Lalić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Katarina Berković
Branka Magdalenić


Full text: croatian pdf 806 Kb

page 35-42

downloads: 429

cite


Abstract

Istraživane su reološke promjene jogurta pri stalnoj temperaturi skladištenja (8 °C). Za mjerenje su uzeti uzorci izravno iz proizvodnje. Uz praćenje njihovih organoleptičkih svojstava, pri različitim brzinama smicanja mjereni su i kutovi zakretanja. Grafički prikazi odnosa viskozitetnih vrijednosti izračunatih iz kutova zakretanja i brzine smicanja u logaritamskom obliku dali su uvid u trajnost i kakvoću kiselo-mlječnog napitka jogurta. Reološka svojstva i organoleptičke promjene bili su uzajamno povezani.

Keywords

jogurt; skladištenje; reološka svojstva

Hrčak ID:

104608

URI

https://hrcak.srce.hr/104608

Publication date:

3.2.1987.

Article data in other languages: english

Visits: 991 *