Original scientific paper
UPOTREBA SJEMENA FERMENTIRANOG MANGA (Mangifera indica) U HRANIDBI MLAĐI TILAPIJE (Oreochromis niloticus)
Samuel Olubodun Obasa
; Federal University of Agriculture, Department of Aquaculture and Fisheries Management, P. M. B. 2240, Abeokuta, Ogun State, Nigeria
Segun Peter Alatise
; National Institute of Freshwater Research, New Busa, Niger State, Nigeria
Isaac Tunde Omoniyi
; Federal University of Agriculture, Department of Aquaculture and Fisheries Management, P. M. B. 2240, Abeokuta, Ogun State, Nigeria
Wilfred Olusegun Alegbeleye
; Federal University of Agriculture, Department of Aquaculture and Fisheries Management, P. M. B. 2240, Abeokuta, Ogun State, Nigeria
Francisca Adebukola George
; Federal University of Agriculture, Department of Aquaculture and Fisheries Management, P. M. B. 2240, Abeokuta, Ogun State, Nigeria
Abstract
Ovim istraživanjem prikazana je upotreba sjemena fermentiranog manga kao zamjene za žuti kukuruz u hrandibi mlađi tilapije, Oreochronis niloticus (4,76±0,32g). Žuti kukuruz zamijenjen je s pet izoazotnih (35% sirovih bjelančevina) i približno toliko izoenergetskih (3400 ME Kcal/kg) oblika hranidbe sjemenom manga u sljedećim postocima: FMS 0% (FMS0/kontrolna skupina), 25% (FMS25), 50% (FMS50), 75% (FMS75) i 100% (FMS100). Hranidba riba eksperimentalnom hranom vršena je 84 dana na razini od 5% njihove tjelesne težine. Alkaloidi su bili najbrojniji (2,32%) od štetnih prehrambenih faktora analiziranih u FMS-u, dok je postotak oksalata bio najmanji (0,84%). Analiza je pokazala kako je kalij najzastupljeniji od minerala (8,91%), dok je bakar najmanje zastupljen (0,01 mg/g). Omjer povećane težine, specifične stope rasta i utjecaja promjene prehrane bio je sličan u FMS0 i FMS50 oblicima novih načina hranidbe (p>0,05). Oblik hranidbe riba FMS0 imao je najveći omjer djelotvornih bjelančevina (1,88). Probavljivost bjelančevina smanjila se povećanjem dijetetskog FMS-a, dok se probavljivost ugljikohidrata povećala. Dobiveni rezultati pokazuju mogućnost zamjene žutog kukuruza sjemenom fermentiranog manga u hrandibi tilapija do 50% bez da taj oblik hranidbe utječe na rast, iskoristivost nutritivnih sastojaka i probavljivost bjelančevina prilikom hranidbe mlađi tilapije.
Keywords
fermentacija; sjeme manga; probavljivost nutrijenata; tilapija; neprehrambeni faktori
Hrčak ID:
108850
URI
Publication date:
1.10.2013.
Visits: 2.997 *